Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Volkstuin Vereniging de Amateur Tuinder

Highlights

Op een prachtig plekje in Park Hitland ligt het volkstuincomplex De Amateur Tuinder. Hier kweken zo’n 60 enthousiaste tuinders op milieuvriendelijke wijze, dus zonder gif, hun groenten, bloemen, fruit en kruiden. Iedere tuin grenst aan een sloot, waar veel vissen, kikkers, visdiefjes en reigers zijn te zien en te horen. Ook zijn er roofvogels aanwezig, zoals bijvoorbeeld buizerds en uilen. Op het algemeen gedeelte van het complex bevinden zich een kruidentuin, een rotstuin en een boomgaard. Ook is er een ijsvogelwal en een paddenpoel. Een aantal imkers heeft hun bijenkasten op hun tuin gestald en hebben honing en raten te koop. Goed tegen hooikoorts!

Het complex is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. En als je een tuin wilt bezoeken, is er vast wel een tuinder aanwezig die je het een en ander wil vertellen over zijn of haar hobby! De volkstuinvereniging heeft ook een maatschappelijke functie, waar het bijvoorbeeld gaat over informatie geven aan scholen die de tuin komen bezoeken, of ouderen ontvangen van de Zonnebloem.

Geschiedenis

Nog een beetje geschiedenis om mee af te sluiten: De volkstuinvereniging De Amateur Tuinder is op 9 december 1980 bij notariële akte opgericht. Eerst had de vereniging haar tuincomplex aan de Hoofdweg in Nieuwerkerk aan den IJssel, waarna al snel de locatie aan de Maatveldseweg werd betrokken. Voor de bouw van de Rotterdamse wijk Nesselande moest het tuincomplex eind 1999 ontruimd worden. Helaas was er niet direct nieuwe locatie beschikbaar. Het gevolg: een volkstuinvereniging zonder grond! Dit duurde tot 2007. In dat jaar werd het nieuwe tuincomplex nabij de Hitlandselaan in het Recreatieschap Hitlandbos (nu Park Hitland genaamd) opgeleverd. Op een werkelijk schitterende locatie en uiteindelijk het wachten meer dan waard! En al na twee jaar waren alle tuinen verhuurd en ontstond er een wachtlijst van mensen die ook graag op het tuincomplex willen tuinen.

Het tuincomplex is ongeveer 1,7 ha groot en bestaat uit 60 tuinen van ruim 200 m2. In 2013 kwam het verenigingsgebouw, mede door een bijdrage uit het coöperatief dividendfonds van de Rabobank.

Mocht je enthousiast geworden zijn en een tuin willen huren, dan kun je je inschrijven op de wachtlijst.

Foto’s Volkstuinvereniging De Amateur Tuinder: Aafke van der Hout

Contactgegevens:
E: info@vtvdeamateurtuinder.nl

Adres voor navigatie: Hitlandselaan (gratis parkeergelegenheid)