Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Update over de ijsbaan in Park Hitland

Update over de ijsbaan in Park Hitland

17 januari 2019

Ongetwijfeld houdt het de gemoederen in Zuidplas en Capelle aan den IJssel al bezig: komt er dit jaar ijspret? In Park Hitland ligt een 400 strekkende meter natuurijsbaan. Alle voorbereidende maatregelen zijn getroffen: het onderliggende gras is kort gemaaid, de verlichting is getest en wekelijks wordt goed in de gaten gehouden of en wanneer de waterpomp aan en uit moet worden gezet. Het is wachten op het belangrijkste ingrediënt: voldoende, aanhoudende (nacht)vorst.

IJsbaan voor de recreatieve schaatser
Veel mensen kijken ieder jaar weer uit naar ijspret, zo ook in onze regio. Park Hitland wil graag diverse recreatiemogelijkheden faciliteren, zo ook schaatsen in de winter. Vanwege deze hoofdreden wordt de ijsbaan dan ook momenteel onder water gezet, in de hoop dat er bij voldoende vorst rondjes kunnen worden geschaatst. De ijsbaan in Hitland is een landijsbaan, waarbij een aantal invloeden uit de omgeving invloed heeft op de kwaliteit van de ijsbaan. Beweging van en leven in de bodem rondom de ijsbaan hebben enkele lekkages met overtollig water rondom de ijsbaan tot gevolg. De lekkages zijn bekend en het Dagelijks Bestuur van Recreatieschap Hitland onderzoekt de opties en mogelijkheden om de ijsbaan in de toekomst structureel te kunnen verbeteren. De lekkages staan het schaatsplezier zeker niet in de weg, want wie recreatief een rondje wil schaatsen op een baan in de natuur, is van harte welkom in Park Hitland!

Update 18 januari: Voorspellingen en besluit
Vanaf vrijdag 18 januari is lichte nachtvorst voorspeld in Nieuwerkerk aan den IJssel voor een periode van circa 7 dagen. Tot en met donderdag 17 januari kwam de nachtvorst volgens de voorspellingen niet lager uit dan -4 en overdag is het iedere dag (te ruim) boven nul rond de 4 graden Celsius en leek de kans op schaatsen in Park Hitland nihil. Vrijdagochtend 18 januari zijn de voorspellingen aangescherpt en lijkt het er op dat er tóch een strengere vorstperiode aan komt. Met ruggenspraak van betrokkenen bij de ijsbaan is dan ook besloten om de baan onder water te zetten. Uiterlijk maandagochtend wordt volgens afspraak met de betrokkenen de waterpomp uitgezet.

Update 23 januari: Sneeuw bederft schaatspret
Op dinsdag 22 januari is er ook in Park Hitland een laag sneeuw gevallen. Het zorgt voor een prachtig uitzicht, maar voor de ijslaag op de natuurijsbaan is het funest. Sneeuw komt de kwaliteit van ijs doorgaans niet ten goede, wat ook op de ijsbaan in Park Hitland duidelijk zichtbaar is. Het ijs is te dun om bijvoorbeeld de sneeuw te kunnen schuiven. De verwachting op schaatspret is nihil te noemen.

Foto: 23 januari 2019

Vrijwilligers gezocht
Om de ijsbaan zo goed mogelijk gereed te krijgen voor eventuele schaatspret, is inzet van vrijwilligers nodig. Het aantal vrijwilligers bij Schaatsclub Hitland is de afgelopen jaren teruggelopen, maar hoopt, zeker nu het weer kouder wordt, dat nieuwe vrijwilligers en bestuursleden zich aanmelden. Vrijwilligers zijn hard nodig om te helpen met bijvoorbeeld het tijdig uitzetten van de waterpomp, het monitoren van de vorst, het meten van de ijsdikte en het inschakelen van de lichtmasten. Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Stuur dan een e-mail naar Schaatsclub Hitland op info@sc-hitland.nl.

Headerfoto: IJsbaan in Park Hitland in 2012