Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Reconstructie Hitlandselaan afgerond

Reconstructie Hitlandselaan afgerond

14 mei 2020

Begin april 2019 klonk het startsein voor de reconstructie van de Hitlandselaan. Precies een jaar later heeft de aannemer de Hitlandselaan opgeleverd en is de reconstructie afgerond. Het wegdek is volledig vernieuwd en in maart 2020 zijn er 260 knotwilgen herplant aan weerszijden van de laan. Parallel aan de Hitlandselaan is een nieuw wandelpad aangelegd, op veler verzoek van Park Hitland bezoekers.

De Hitlandselaan is een markant onderdeel van Park Hitland dat bij velen bekend en geliefd is vanwege de prachtige bomenrijen langs de laan, waar ongeveer 230 populieren van ruim 50 jaar oud stonden. Uit onderzoek naar het wegdek kwam in 2018 duidelijk naar voren dat zowel de staat van het wegdek als de algehele conditie van de bomenrijen te wensen overliet. Het Algemeen Bestuur van Recreatieschap Hitland heeft toentertijd besloten om de Hitlandselaan op korte termijn in 2019 te reconstrueren, aangezien de veiligheid van bezoekers op de Hitlandselaan onvoldoende kon worden gegarandeerd. De reconstructie is onderverdeeld en uitgevoerd in drie fasen: de bomenpak (fase 1, april 2019), reconstructie wegdek (fase 2, augustus-oktober 2019) en herbeplanting (fase 3, maart 2020).

Voorafgaand aan de reconstructie van de Hitlandselaan zijn meerdere informatie- en inspraakavonden georganiseerd. Het Dagelijks Bestuur van Recreatieschap Hitland heeft diverse omwonenden, betrokkenen en geïnteresseerden gevraagd om mee te denken over drie hoofdonderwerpen: de toekomstige verkeerssituatie, de herbeplanting van bomen en de mogelijke opties of extra’s. Dankzij deze input en de informatie van diverse experts, heeft het bestuur gekozen voor een nabootsing van de voormalige weg met verkeersdrempels, beter verspreide passeerplaatsen en een 30KM-zone waar auto’s en fietsers welkom zijn. Op het gebied van herbeplanting is door belangstellenden veruit de meeste voorkeur uitgesproken voor de knotwilg. Langs weerszijden van de laan zijn in het voorjaar van 2020 dan ook jonge knotwilgen geplant, passend bij de omgeving. Voorzitter Daan de Haas: “Zo wordt een prachtige laan gecreëerd en blijft onze Hitlandselaan een mooie en veilige entree van Park Hitland voor iedereen. Een karakteristieke laan die gezien mag worden.”

Achtergrondinformatie

Klik hier voor alle achtergrondinformatie over de Hitlandselaan.