Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
IJsbaan in Park Hitland

IJsbaan in Park Hitland

9 december 2022

Ongetwijfeld houdt het de gemoederen in Zuidplas en Capelle aan den IJssel bezig: komt er dit jaar ijspret? In Park Hitland ligt een 400 strekkende meter natuurijsbaan. Alle voorbereidende maatregelen zijn eind 2022 getroffen: het onderliggende gras is kort gemaaid, de ondergrond is gerold en zowel de verlichting als de waterpomp is getest. Het is nu wachten op het belangrijkste ingrediënt: voldoende, aanhoudende (nacht)vorst.

Wanneer vullen met water?

Tijdens de winterperiode monitoren wij wekelijks óf en in welke mate/voor welke duur er nachtvorst wordt voorspeld. Zodra er een periode van meer dan 7 dagen strenge nachtvorst voorspeld wordt, dan kan de ijsbaan gevuld worden met water.

De ijsbaan wordt in de winter niet standaard gevuld met een laag water, vanwege meerdere redenen. Rondom de ijsbaan kan dit namelijk voor wateroverlast zorgen. Daarnaast leert de ervaring van de afgelopen jaren dat er in Nederland geen (voldoende) strenge vorstperiodes zijn geweest om te schaatsen op natuurijsbanen, waardoor de afweging om de ijsbaan wel of niet vol te zetten afgestemd wordt op basis van voorspelde vorst.

IJsbaan voor de recreatieve schaatser

Veel mensen kijken ieder jaar weer uit naar ijspret, ook in onze regio. Park Hitland wil graag diverse recreatiemogelijkheden faciliteren, zo ook schaatsen in de winter. De ijsbaan in Hitland is een landijsbaan, waarbij een aantal invloeden uit de omgeving invloed heeft op de kwaliteit van de ijsbaan. Beweging van en leven in de bodem en verzakkingen rondom de ijsbaan kan wateroverlast geven. De lekkages staan het schaatsplezier zeker niet in de weg, want wie recreatief een rondje wil schaatsen op een baan in de natuur, is (bij voldoende vorst) van harte welkom in Park Hitland!

Nog niet onder water

In de week van 5 december is besloten dat de vorst nog niet voldoende aanhoudt om over te gaan tot het vullen van de ijsbaan. Via www.parkhitland.nl zullen wij tijdig berichten wanneer de ijsbaan eventueel wel onder water wordt gezet en wanneer er eventueel schaatsactiviteiten kunnen plaatsvinden.

Foto: Januari 2019, Park Hitland.