IJsbaan in Park Hitland: wachten op voldoende vorst

IJsbaan in Park Hitland: wachten op voldoende vorst

14 januari 2021

Ongetwijfeld houdt het de gemoederen in Zuidplas en Capelle aan den IJssel bezig: komt er dit jaar ijspret? In Park Hitland ligt een 400 strekkende meter natuurijsbaan. Alle voorbereidende maatregelen zijn eind 2020 getroffen: het onderliggende gras is kort gemaaid, de ondergrond is stevig gerold en zowel de verlichting als de waterpomp is getest. Het is nu wachten op het belangrijkste ingrediënt: voldoende, aanhoudende nachtvorst.

Wanneer vullen met water?

Tijdens de winterperiode monitoren wij wekelijks óf en in welke mate/voor welke duur er nachtvorst wordt voorspeld. Zodra er een periode van meer dan 7 dagen matige tot strenge nachtvorst voorspeld wordt én de landelijke coronamaatregelen het op dat moment toelaten (i.v.m. de groepsgrootte), dan houden wij contact met Schaatsclub Hitland over het vullen van de ijsbaan met water.

De ijsbaan wordt in de winter niet standaard gevuld met een laag water, vanwege meerdere redenen. Rondom de ijsbaan kan dit namelijk voor wateroverlast zorgen. Daarnaast leert de ervaring van de afgelopen jaren dat er in Nederland geen (voldoende) strenge vorstperiodes zijn geweest om te schaatsen op natuurijsbanen, waardoor de afweging om de ijsbaan wel of niet vol te zetten afgestemd wordt op basis van voorspelde vorst. Zoals vermeld wordt deze beslissing samen met Schaatsclub Hitland gemaakt.

IJsbaan voor de recreatieve schaatser

Veel mensen kijken ieder jaar weer uit naar ijspret, ook in onze regio. Park Hitland wil graag diverse recreatiemogelijkheden faciliteren, zo ook schaatsen in de winter. De ijsbaan in Hitland is een landijsbaan, waarbij een aantal invloeden uit de omgeving invloed heeft op de kwaliteit van de ijsbaan. Beweging van en leven in de bodem en verzakkingen kunnen rondom de ijsbaan enkele lekkages met overtollig water rondom de ijsbaan tot gevolg hebben. De lekkages staan het schaatsplezier zeker niet in de weg, want wie recreatief een rondje wil schaatsen op een baan in de natuur, is (bij voldoende vorst) van harte welkom in Park Hitland!

Vrijwilligers gezocht

Om de ijsbaan zo goed mogelijk gereed te krijgen voor schaatspret, is inzet van vrijwilligers nodig. Het aantal vrijwilligers bij Schaatsclub Hitland is de afgelopen jaren teruggelopen, maar hoopt – zeker nu het weer kouder wordt – dat nieuwe vrijwilligers en bestuursleden zich aanmelden. Vrijwilligers zijn hard nodig om te helpen met bijvoorbeeld het tijdig uitzetten van de waterpomp, het monitoren van de vorst, het meten van de ijsdikte en het inschakelen van de lichtmasten (indien nodig). Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Stuur dan een e-mail naar Schaatsclub Hitland op info@sc-hitland.nl

Foto: Januari 2019, Park Hitland.